Stangen

Senaste inläggen

Av Emma - 6 augusti 2022 15:30

Tro det eller ej men jag har slutsligen kravlat mig upp ur sängen efter att ha spenderat en hel vecka där. Jag kan inte minnas senast jag var såhär dålig och verkligen inte orkade något alls. I torsdags red jag en liten sväng på Zorro och det var väl egentligen för tidigt men eftersom det uppenbarligen inte hjälpte med vila så bytte jag taktik, haha. I går var jag på jobbet och det var segt för var egentligen inte pigg nog men kämpade mig igenom dagen och spenderade kvällen i sängen igen. 

I dag var jag rätt död på morgonen, febertröttheten släpper aldrig taget, men red ändå dressyr på både Diara och Zorro för orkar inte ligga och vila mer nu. Det verkar ha varit en bra taktik för nu känner jag mig hyfsat pigg. Så kanske vänder det äntligen nu! Båda hästarna skötte sig iaf fint. Var basic lösgörande pass vilket de behövde efter att bara ha motionerats i skogen av mamma och pappa under min sjukperiod. 

Söt Diara i dag efter passet:

 

Av Emma - 5 augusti 2022 05:45

Är helt sjukt att jag nu klarat av tre år på veterinär och därmed också alla de renodlat teoretiska åren. Från och med i höst blir det mer praktiskt vilket ska bli spännande! Men först den vanliga sammanfattningen av året som gått. Ni kan läsa om år 1 HÄR och om år 2 HÄR



Första kursen - Populationsmedicin

En kurs med många småkurser där vi lärde oss om djur och djurhållning ur andra aspekter än tidigare. I kursen ingår även den klassiska Skaraveckan där man uder en vecka besöker olika djurhållningar (fågel, gris, nöt, häst...) och även ett slakteri kring Skara med pga corona ersattes detta med en eftermiddag där vi kollade filmer från olika anläggningar via zoom. Skönt på ett sätt men ändå synd att ha missat en så karakteristisk del av veterinärutbildningen. Lite mer om delkurserna:


Delkurs 1 + 2 - Etologi + Husdjurshygien: Här lärde vi oss om de olika djurslagens naturliga beteenden, vad de har för behov, hur dåligt mående kan upptäckas, stereotypiska beteenden m.m (etologi) samt om hur man ska utforma stallar för de olika djurslagen, vilka typer av ventlationssystem som finns, vilka max värden av ex koldioxid som får förekomma, vilken inredning de behöver m.m (husdjurshygien). Var mycket detaljer att lära sig men generellt inte så svåra delkurser. Inom dessa ingår även att ha gjort en lantbrukspraktik, något jag gjorde på en naturbruksskola i närheten redan förra våren. 


Delkurs 3 - Husdjursgenetik: Den är känd för att vara svår och därför hade de i år lagt den själv. Men var fortfarande bara två veckor fårn start till tenta så inte så gott om tid att plugga som man hade behövt vilket kursledningen fick massa kritik för. Var en del beräkningsformler och liknande man var tvungen att sätta sig in i och förstå men annars var det inte jättesvår teori och jag stressade mest upp mig över den korta tiden. 


Delkurs 4+5 - Statistik + Epidemiologi: Två väldigt olika delkurser beträffande nivån de låg på. Epidemiologin var väldigt enkel och för det mesta lätt att fatta. Inte så mycket fakta heller. Statistiken var bara matte men massa formler att sätta sig in i och olika steg att räkna i. Jag tyckte dock den var ganska kul ändå för saknat matten lite och jus sånt är min starka sida att plugga. Men helt klart en udda kurs för att vara veterinärprogrammet. 



Andra kursen - Djurskydd, författningskunskap & epizootologi

En av de bättre kurserna vi haft vad det gäller pluggmängd för var mycket begränsat och det är allt man ber om som student, haha. 


Delkurs 1+2 - Livsmedel + Epizootologi: Jag minns generellt väldigt lite från dessa delkurser men var lite om hur det funkar med livsmedelslagar samt regler kring epizootier och zoonoser. Blev i slutändan väldigt lite att plugga på och var redo flera dagar innan tentan - något som är mycket ovanligt. Dessutom var båda tentorna väldigt enkla. 


Delkurs 3+4+5+6 - Djurskydd + Författningskunskap + Djuretik + Läkemedelslagstiftning: En väldigt blanding som ni hör. Lagstiftning, hur man skriver recept, etik och moral osv. Som tur är hade vi hemtenta över detta och den sträckte sig över två dagar så man kunde ta det lugnt även om det var väldigt mycket fakta. Så på det sättet väldigt smidiga delkurser. 



Tredje kursen - Vetenskapligt förhållningssätt

Kursen jag hade längtat efter - äntligen dags att skriva uppsats! Att skriva är verkligen min starka sida och uppsats innebär dessutom att det inte är något plugg. Ämnerna lottades ut och jag fick "Reptiler som husdjur"... Ni kan ju förstå min stora entusiasm, eller inte. Men trots att det var ett urtråkigt ämne var det rätt smidigt att skriva om för var inte mycket detaljer utan rätt flummigt. Utöver själva uppsatsen ingick också opponering och sen presentation av sitt arbete. Vi skrev detta över jul och jag var klar jättetidigt så var en väldigt lugn och skön period. 



Fjärde kursen - Försöksdjursmedicin

En tvåveckorskurs som var intensiv med både föreläsningar och besök hos SLU:s försöksdjur. Är bara quizfrågor på tentan men året innan hade den varit jättesvår och kuggat massor så alla var nervösa. De verkade dock ta höjd för det i år för vi fick väldigt lätta frågor och var inga problem alls.



Femte kursen - Livsmedelssäkerhet

En lång, tung och väldigt tråkig kurs. Delades upp i två delar där vi först fokuserade på olika konserveringssätt för kött, fisk, grönsaker samt vilka bakteroer som finns i vad och vilka matförgiftningssymtom man får osv osv. Här ingick också massa labbar på plats. Efter att detta tentats av gick vi in på del två med fokus på slakt - hur det går till, vilka processer som sker i köttet, hygienkrav, vad slakteriveterinären gör och hur den bedömmer köttet m.m Och i detta ingick ett studiebesök på Lövsta slakteri. Jag tycker inte sånt är obehagligt utan var ganska intressant att se hur det går till. Mitt starkaste minne är dock hur extremt kallt det var den dagen och att jag frös massa, haha. Vi hade även några föreläsningar på plats för första gången sen i ettan. 



Sjätte kursen - Klinisk anatomi och klinisk propedeutik

Vid det här laget tänkte större delen av klassen som en av oss så fint uttrycket "Vad som helst förrutom slakt". Jag hade som sagt inte haft så mycket emot slaktdelen så den var hyfsat lätt att lära sig till tentan och det är ju det allt handlar om för mig men var ändå kul att hålla på med något som känns mer relevant för yrket. Var tre delkurser som vi läste parallellt men skriver ändå om dem var och en för sig.


Delkurs 1 - Klinisk propedeutik: Detta var enbart förberedande inför i höst och inget vi tentades av på. Föreläsningar om hur man pratar med djurägare, hur man tar blodprov, hur man hanterar olika djur m.m Plus obligatoriska praktiska övningar i klinisk undersökning av hund och häst, blodprovstagning och lite annat smått och gott. 


Delkurs 2 - Bilddiagnostik: Vårt första mer seriösa försök att lära oss läsa röntgenbilder och att förstå tekniken bakom. Var inte så många föreläsningar utan en ganska liten del som sedan avslutades med hemtenta på måndagen innan sommarlovet. 


Delkurs 3 - Klinisk anatomi: Dags att återvända till ASIS och böjra plugga muskler igen. Lite tb till när man var där jämt i ettan. Nu hade vi iaf fokus på häst och skulle lära oss anatomin i hoven, benen och även till viss del rygg, bål och hals även om vi inte fick möjlighet att studera de musklerna på riktiga hästar. Så muskler och deras fäste, ursprung och funktion, något jag faktiskt kunde väldigt bra inför tentan till skillnad från när vi hade samma sak på hund i ettan. Därtill skulle vi även kunna de viktigaste nerverna och kärlen, benen och benutskott, senor och ligament samt leder och deras funktioner. Det var också en viktig komperativ del då vi skulle kunna skillnader och likheter i anatomi och funktion mellan hund och häst. Det låter mycket men man hade också ca två månader på sig att plugga in allt och väldigt få föreläsningar. Dissketionerna var som vanligt frivilliga och jag var på några av dem samt rätt många timmar på fritiden precis innan tentan. Tentan var sedan stationstenta där man gick mellan olika stationer och namngav utmärka muskler, senor och andra strukturer. Detta blandat med även teoretiska frågor. Tycker tentan gick väldigt bra och var ganska rolig att skriva. Och det bästa var att efteråt var det sommarlov!


Sammanfattning

År 3 - många kurser och många tentor. Väldigt blandat innehåll med allt från lagstiftning och etik till livsmedel och slakt. Ett ihopplock av allt möjligt med andra ord, där man ofta tvivlat på relevansen. Känns som att det är nu de slängde i allt de inte hinner någon annan gång men det är väl som det är. Har ändå varit det lättaste året hittills (om man nu kan kalla något år lätt) eftersom vi inte haft någon fruktad mördartenta och dessutom hade det väldigt lugnt innan och över jul samt ganska lugnt nu innan sommaren. Från och med nu blir det nog bara värre igen.

I och med att jag klarat alla tentor även i trean så är jag nu tillåten att jobba som djurvårdare nivå 3, dvs även ge narkos och liknande läkemedel. Annars är det inga större förändringar. I höst blir det långa skoldagar (8-16/17 i princip varje dag) och allt på plats. Som ni vet har jag älskat distansstudierna och nu är lyxen över... Men kommer antagligen lära mig massor iaf och blir förhoppningsvis lite roligare nu när vi får mer praktiskt. 


Har ni några frågor så är det bara att kommentera eller skicka ett mejl (emmaochemilio@gmail.com) så svarar jag så gott jag kan, oavsett om det är om detta året eller om något annat. :)

 

Av Emma - 2 augusti 2022 10:00

Jag har spenderat de senaste dagarna sängliggandes med feber, illamående, huvudvärk, ögoninflammation, halsont osv osv. Listan kan göras lång och jag är sååå trött på eländet. Kan inte minnas när jag senast var så sjuk att jag var tvungen att ligga ner hela dagarna. Det suraste, förutom att jag slösar bort mitt sommarlov, är att jag missar jobbet denna veckan med. Usch...

I dag har jag iaf orkat hasa mig upp i sittande ställning så tar det som ett tecken på att det slutligen kanske ändå börjar vända efter att ha varit nattsvart några dagar. 

Hoppas ni har avslutat juli och inlett augusti på ett roligare sätt...


Av Emma - 28 juli 2022 16:10

Jag startade dagen med en sväng i skogen på Diara. Hon kändes pigg och fin! Sen fick Zorro gå ett lätt dressyrpass på fältet, väldigt okomplicerat och han blev fin av det.

Av Emma - 28 juli 2022 16:05

Årets roadtrip blev till Öland för camping och även besök i Borgholm och Mörbylånga. På vägen hem passerade vi även Kalmar och var bla inne på slottet. Lite bilder från dagarna:

Av Emma - 23 juli 2022 06:30

LB:1 2019 - 64,286% (180 p) - 3:a
Tävlingen var på Ridklubben Udden. Har aldrig varit där innan men var en superfin klubb! Alltid spännande när man ska tävla ny häst och se hur de beter sig men Bailey var som väntat väldigt lugn på tävlingsplatsen. På framridningen kändes att pigg och fokuserad. Var som en bastu i ridhuset men han kämpade på bra. Väl inne på banan var han pigg och fin i sitt lätta varv men i det svåra var allt läskigt och han segade massor. Så blev väldig kontrast. Men generellt höll vi ihop det bra och är nöjd över vår procent med tanke på att domaren generellt var väldigt snål. Att det dessutom räckte till både en tredjeplats i klassen och en bronsplats i SM inom hans kategori var ju superkul! Hade jag verkligen inte väntat mig.

Slutkommentar: Trevligt ekipage! Har energi genomgående!

Av Emma - 21 juli 2022 22:15

Nu har det varit två riktigt varma dagar. 31 igår och 36 i dag!
I går red jag både Diara och Zorro i skogen på morgonen. De var duktiga och hade inte hunnit bli så varmt än. Sen cyklade jag och red Havanna. Jobbade med att ge lugna tydligen hjälper så hon inte skulle bli stressad. Ställa utåt på långsidorna och sen en 10-meters volt på mitten fungerade väldigt bra. Hon blev superfin! Cyklade sedan vidare till Bailey och red sista passet inför fredagens welsh SM. Han var galet fin trots värmen - så nöjd! Väl hemma igen blev det bad i sjön.

I dag red jag ett dressyrpass på Diara innan det hunnit bli för varmt. Hon var lite framtung men ändå fin. Sen träning och badx2. Har även bakat vaniljhjärtan och ridit och badat med Zorro, något han tyckte var väldigt kul.

Av Emma - 19 juli 2022 21:15

Stort grattis på din dag Zorro! Firades självklart med tårta och sång!

Presentation


Här kan ni följa mig och mina hästar Emilio och Diara på vår resa mot toppen!

En längre presentation om oss hittar du om du klickar på "Visa Presentation" här nedan.

Kontakt: emmaochemilio@gmail.com

Fråga mig

20 besvarade frågor

ZorroJumps

ZorroJumps är hinderföretaget som vår familj ligger bakom. Vår företagsidé är att hinder inte ska behöva vara så dyra och därför består vårt sortiment av kvalitetshinder i metall till ett lågt pris.

Se alla våra produkter på vår hemsida: www.zorrojumps.n.nu

 

Omröstning

Vem av mina hästar gillar ni bäst?
 Emilio
 Kiwi
 Zorro
 Diara

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10 11 12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards