Stangen

Senaste inläggen

Av Emma - 24 september 2023 19:38

Äntligen är jag hemma igen! Och lyxigt med en hel vecka! Sov hos Albin fredag till lördag och sen hämtade familjen upp mig på morgonen då vi ändå skulle provrida en häst i Linköpingsområdet. 

Vi var hemma vid ca 15 på em och då red jag ut på Diara och Zorro. Har saknat att rida dem massa så var verkligen härligt! Båda var väldigt pigga och roliga.


I dag red jag Diara en lite kortare sväng på morgonen och sedan åkte vi iväg på en utflykt till en fin sjö där vi gick ens sväng och sedan hade vi picknick. Så mysigt! Eftermiddagen spenderade jag på att mocka i hagen, borsta och mysa med hästarna och gå med Molly. En söndag helt i min smak!


Bilder:
                         

Av Emma - 20 september 2023 17:02

Ännu en dag här uppe. Under fm hade jag sutureringsövning i skolan inför de övningsoperationer som vi ska ha torsadg och fredag. Förutom det har jag tränat, städat och tvättat. Och så pluggat såklart vilket blir vad resten av kvällen också kommer innehålla. 

I helgen är det äntligen dags att åka hem! Ska bli så kul att rida och att gosa med Molly igen. Och såklart att träffa familjen. Bara två dagar kvar att genomlida.

   

Av Emma - 15 september 2023 09:18

Ännu en skolvecka har snart passerat vilket innebär att det bara är en vecka kvar tills jag får åka hem! Ska bli så skönt med en vecka hemma då. Rida massa och bara gosa med hästarna och med Molly <3 Saknar dem massa!

Denna veckan har varit lite blandad. I måndags hade vi en mer teoretisk dag om klinisk kemi, dvs vilka prover man tar vid olika misstänkta sjukdomar och hur man tolkar resultaten. Vi hade tenta på detta i november förra året men det är en väldigt väsentlig sak som man använder sig mycket av så tycker att detta var en väldigt bra dag med mycket uppfräshning. Övriga veckan har varit praktisk på smådjurskliniken, blandat vård och PMK (man tar in en egen patient och får feedback från läraren på hur man kommunicerar med djurägaren). 

Har inga bilder härifrån men ni får två söta Molly bilder som jag fått skickat hemifrån:

   

Av Emma - 11 september 2023 20:10

Jag kan inte riktigt fatta att det bara har gått två veckor sen skolan började. Det känns som att jag har varit här uppe i flera månader, haha. Tyvärr är det ju dock inte så men nu är jag ändå inne på vecka 3/5 på S2. I dag hade vi övning i klinisk kemi hela dagen och resten av veckan blir det undervisning på kliniken. 

I helgen hade jag jour på ambulatoriska och pluggade även en del inför första gristentan om en månad. Känns så skönt att bara beta av sak efter sak och veta att om ett år behöver jag förhoppningsvis aldrig plugga mer. Så trött på skola, haha. Eller skolan i sig är rätt kul (iaf med smådjur och häst) men just plugget kan vi skippa.

Bilder från dagens lunchpromenad. En dimmigt Uppsala i dag

   

Av Emma - 8 september 2023 19:00

I dag fick vi resultatet från smådjurstentorna jag skrev i augusti (och därmed offrade hela min sommar för...) och jag blev godkänd på båda! En sådan lättnad! De var riktigt tunga och känns så galet skönt att ha betat av dem! Dessutom betyder ju det att jag inte offrade hela sommaren i onödan. Det innebär också att om tre veckor när jag har gått klart S2 så är jag färdig smådjursveterinär - hur galet är inte det?!

Denna vecka har min grupp haft anestesivecka vilket innebär att vi varit inne på operation och sövt patienter. Mycket tänk om vilka mediciner som ska kombineras för att få så bra effekt men så få biverkningar som möjligt. Och även anpassa till patientens ålder och ev njur/leversjukdom. Inte min favoritdel av undervisningen men lärarna är väldigt bra och har ändå varit lärorika dagar. I dag fick jag dessutom vara med och operera på en av hundarna - det tycker jag är betydligt roligare. Det var en hanhundskastrering så inget avancerat men desto viktigare att kunna. Operationen gick bra och tycker det är väldigt coolt att stå och skära och sy i levande djur och hur bra man kan göra det!

I helgen väntar jour på ambulatoriska igen och en del plugg inför nästa tenta som är om gris. 


Bandagedekoration en dag denna veckan när vi studenter hade lite tråkigt, haha.

 

Av Emma - 3 september 2023 20:15

Nu har jag haft första jourhelgen på ambulatoriska. I går var vi ute på två fall vilket var lärorikt. I dag var det ingen som ringde så blev en heldag på skolan och bara sitta och jobba på lite inlämningsuppgifter och så istället. Skönt med skolan även på helgen när man är här upp för då går tiden lite snabbare, Finns ju inte mycket annat att göra, haha. 

Hoppas att ni har haft en fin helg!

Av Emma - 3 september 2023 13:16

Jag tänker att vi fortsätter på trenden och därmed en sammanfattning av ännu ett år på veterinärprogrammet. Mitt första med praktisk kurser vilket har gjort undervisningen lite annorlunda. Dock sjukt att jag bara har ett år kvar på plats nu! 

Ni kan läsa om år 1 HÄR, om år 2 HÄR och om år 3 HÄR



Första kursen - Veterinärmedicinsk propedeutik

En kombinerad kurs där vi på fm fick föreläsningar om olika djurslag inför tentorna under klinikrotationen (nästa kurs) och också inför tentan i klinisk kemi som vi hade den hösten. På em hade vi olika praktiska övningar inom de vanligaste djurslagen och lärde oss bla kliniska undersökningar osv. 

Vi hade sju praktiska tentor: intubering av smådjur, koppla ihop narkosapparaten, klinisk undersökning på häst (inkl palpation av extremiteternas leder, ledkapslar osv), klinisk undersökning på smådjur, instrumentkännedom och suturering, steril påklädnad inför operation samt klinisk undersökning på idisslare. Det är alltid lite nervöst med just praktiska tentor men jag brukar vara bra på att hålla mig lugn och fokuserad. Alla tentorna gick bra för mig då jag förberett mig väldigt noga men generellt känns det som att lärarna var bra på att se vilka som inte tränat ordentligt. 

Vi hade även en teoretisk tenta i allmän kirurgi, en i gris och en i fjäderfä men alla dem var digitala inlämningsquiz så inget som krävde pluggtid.

Kursen avslutades med en skriftlig tenta i klinisk kemi vilket handlar om vilka prov som görs för vilka organ, vad dem visar på, hur blodprov hanteras osv osv. En väldigt nyttig kurs inför de kliniska kurserna sen, därifrån har jag tagit med mig massa.



Andra kursen - Klinisk veterinärmedicin (klinikrotationen)

Äntligen var det dags. Den välkända klinikrotationen som man hör om ända från när man börjar på programmet! Den går ut på att man i smågrupper cirkulerar mellan olika delkurser inom olika områden inom veterinärmedicin. Vissa har tentor i direkt anslutning, vissa har tentor på speciella ställen på året där flera smågrupper då tentar samtidigt och vissa har ingen tenta alls. Stor variation med andra ord, både vad det gäller innehåll, i vilket ordning man läser delkurserna samt hur ens tentaschema ser ut. Jag tycker att jag hamnade i en bra grupp sett till tentorna för behöver aldrig skriva två st samtidigt vilket är väldigt skönt. 

Denna kursen sträcker sig från november i fyran fram till maj i femman så den är väldigt lång men här kommer jag skriva om de delkurser som jag hade under fyran.


Delkurs 1 - Reproduktion: Jag var väldigt glad över att vara bland de grupper som började med reproduktion då den avslutas med en skriftlig tenta direkt i anslutning till delkursen och skönt att tidigt bli av med den. Dessutom är reproduktion en stor del inom alla djurslagsområden så bra att tidigt få kunskap inom detta. Förutom den skriftliga tentan som kursen avslutades med så var det även ett praktiskt prov i rektaliseringsgång på nöt, ett praktiskt organprov på nöt och gris samt ett mikroskoperingsprov i vaginalcytologi på hund och katt där man skulle kunna se vilket stadie i löpcykeln de var i. Utöver detta massa olika reproduktionsrelaterade övningar så som rektalisering av undervisningshästarna, rektalisering av dräktiga kor i olika stadier, dissektion av könsorgan osv. Även en hel del föreläsningar och seminarier. En lugnt sagt fullspäckad kurs, skönt att vara klar med den tidigt.


Delkurs 2 - Idisslarmedicin 1 (IM1): En blandning av seminarier och olika praktiska övningar, både på individ och besättningsnivå. Vi hade även en resa till en fårgård samt tog hand om patienter på skolans idisslarklinik. Jag minns mest dessa veckor som att jag frös och att man fick duscha jämt för allt luktade ko, haha. Var så glad när dem var slut. Dock ingen tenta under denna delkurs vilket var skönt.


Delkurs 3 - Anestiologi: Denna delkursen var helt ny för oss då anestiologidelen för häst, smådjur och idisslare tidigare tentats av i samband med respektive sluttenta. Men väldigt skönt att kunna göra detta separat och få lite mindre mängd till de redan gigantiska sluttentorna. Anestiologin var bara en vecka och under den hade vi ett grupparbete, en övning där vi sövde en av undervisningshundarna samt en flervalstenta. Jag tyckte det var svårt att veta vad som var relevant till tentan då de gick inte väldigt specifitk på många områden. Hetspluggade massor och det jag kunde räckte iaf för att klara tentan även om frågorna ibland var väldigt specifika. 


Delkurs 4 - Ambulatoriska kliniken 1 och 2: Det är totalt 4 veckor och 4 jourer som ska göras under denna kursen och detta var mina två första veckor. 2/4 får göras externt och det var vad jag valde att göra med dessa veckor så jag var på DV i Huskvarna istället för upp på skolan. Så skönt att få dessa veckor hemma efter allt pluggande till anestiologi tentan. Var en mysig klinik och lärde mig mycket under våra olika resor. Jourerna sparade jag för att ta i skolan under femman för att inte slösa på mina helger hemma. 


Delkurs 5 - Smådjurskirurgi och medicin 1 (S1): En lååång kurs på 9 veckor där vi först hade en introvecka med lite olika övningar och därefter två veckors perioder med seminarie+jour, kirurgipol, medicinpol och akut+operation. Jag gillade helt klarrt operationsveckan mest. Då fick vi kastrera katter och hundar och verkligen göra allt själva under lärares guidning. Det var så lärorikt och kul! I övrigt var det en period med typ likadana långa dagar, inget plugg och smådjur i mängder. Under poldelarna fick vi ansvar för patienter på våra listor och själva gå in och ta första anamnesen och göra klinisk undersökning och skriva journal som om vi va riktigt veterinärer innan vår lärare kom in och tog över fallet. Väldigt lärorikt! De två skriftliga avslutande smådjurstentorna får man skriva efter att man läst klart S1 vilket gjorde att jag fick möjligheten att skriva dem i samband med femmornas omtenta i augusti (vilket jag nu gjort då). Dem bestod av en bläddertenta (man får fall som man bläddrar sig igenom papper för papper och får inte gå tillbaka) och en kortsvarstenta där bläddertentan var betydligt jobbigare och svårare. 


Delkurs 6 - Hästkirurgi och medicin 1 (H1): En väldigt luftig kurs där vi hade mycket tid till inspelade föreläsningar (dock alldeles för lite i förhållande till hur många timmar föreläsningarna var på) men även en hel del praktiska övningar på plats, så som hovövning, tandövning, ögonövning, kolikövning m.m Allt detta byggde på att vi skulle avsluta kursen med en praktiska tenta som innehöll läkemedelsberäkning och därefter fyra av alla de olika moment vi gått igenom. Tyvärr fick man inte veta vilka innan så man skulle kunna alla. Några exempel: galoppbandage, vanligt bandage, IV-injektin, IM-injektion sätta och sy fast PVK, koppla på dropp, ta av sko, munhåleundersökning, nervblockader, kolik, hältutredning med böjprov m.m Som ni hör var det sjukt mycket och alla var jätteuppstressade. Missade man på ett av de fem momenten fick man göra om bara det, missade man på två eller fler blev det omtenta på hela tentan och då med nya slumpade stationer så det var ju mardröm. Det gick som tur var bra för mig och jag blev godkänd direkt. 

Delkursen innehöll även en kvälls- och en helgjour på hästkliniken vilket var första gången vi fick vara där så det var kul! Är ju ämdå häst som jag brinner lite extra för. Var ju inder fölperioden så var massa gulliga fölisar inne på vårdavdelningen. Fick även vara med om ett akut kejsarsnitt vilket var riktigt coolt att se. Varit med en del på smådjursoperationer innan men detta var första gången på häst och är ju verkligen en helt annan känsla!


Delkurs 7 - Professionellt förhållningssätt 1 (PED): Denna delkurs är uppdelad på två veckor, en PED vecka som man har i fyran och en SiA vecka som man har i femman. Under PED veckan var det föreläsningar och övningar om djurägarkommunikation, hur man ska ställa sina frågor och allmänt hur man ska bemöta djurägaren. Mycket flumflum om ni frågar mig, haha. Inom veckan var det även en övningsoperation på häst där en häst som skulle avslivas sövdes ner och så fick vi träna på sårskador på den innan den avlivades på operationsbordet. Väldigt bra övning. 



Sammanfattning

Slutligen är klivet ut i den praktiska undervisningen taget. Har verkligen lärt mig sjukt mycket under detta år och lagt grunderna för hur man jobbar som veterinär, hur man bemöter problem osv. Har varit väldigt givande! Jag vet att jag skrev att trean varit det enklaste året men nu får jag nog ändra mig till fyran. Har haft betydligt färre stora skriftliga tentor här och mer pluggfri tid än någonsin innan i veterinärprogrammet. Dock har ju det mesta varit på plats så mina lyxiga corona år är definitivt slut. Men sammanfattningsvis ett kul och varierande år och så galet nu att det bara är 1,5 år kvar! Varav bara ett på plats. Så taggad på att slippa plugga mer!


Har ni några frågor så är det bara att kommentera eller skicka ett mejl (emmaochemilio@gmail.com) så svarar jag så gott jag kan, oavsett om det är om detta året eller om något annat. :)

 

Av Emma - 1 september 2023 18:00

Fredag och därmed är första skolveckan i femman klar. Jag kan inte riktigt fatta att jag går femte året på veterinär nu! Så sjukt! Nu efter sommarlovet började jag andra smådjursdelkursen och denna veckan har min grupp varit på vård. Det har varit långa men roliga dagar!

I helgen har jag jour på ambulatoriska kliniken både lördag och söndag. Tänker att jag ska försöka bocka av så många av mina jourpass som möjligt nu medan det forfarande är varmt ute, haha. Och här uppe har jag ändå inte så mycket att göra på helgerna så gör inget att det blir skola veckan runt. 

Hoppas ni får en fin helg!

Presentation


Här kan ni följa mig och mina hästar Emilio och Diara på vår resa mot toppen!

En längre presentation om oss hittar du om du klickar på "Visa Presentation" här nedan.

Kontakt: emmaochemilio@gmail.com

Fråga mig

20 besvarade frågor

ZorroJumps

ZorroJumps är hinderföretaget som vår familj ligger bakom. Vår företagsidé är att hinder inte ska behöva vara så dyra och därför består vårt sortiment av kvalitetshinder i metall till ett lågt pris.

Se alla våra produkter på vår hemsida: www.zorrojumps.n.nu

 

Omröstning

Vem av mina hästar gillar ni bäst?
 Emilio
 Kiwi
 Zorro
 Diara

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16 17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2024
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards