Stangen

Alla inlägg under februari 2016

Av Emma - 19 februari 2016 16:55

Eftersom veterinären skulle komma och vaccinera och kolla tänderna på alla hästarna under förmiddagen i dag så blev det ingen ridning. Jag joggade istället vid 9 när vi släppt ut hästarna och mockat. Jag mådde inte särskilt bra i morse, var jättetrött, mådde illa och hade stickande huvudvärk och jag vet då att det sämsta jag kan göra att att ligga i sängen, vilket jag för övrigt inte skulle klara av då jag är för stressad av mig, så jag körde på motsatsen och joggade. Det funkade och efter att ha kört på hårt hela rundan var jag som en ny människa igen efter duschen - så skönt!


När veterinären sedan kom, runt halv 12, hade jag och Amanda borstat alla hästar noga och gjort dem fina. ☺ Han började med vaccin, hästinfluensa + stelkramp + botulism på alla fyra. Zorro, den spruträddaste av dem alla, blev riktigt stirrig. När han förstod var som var på gång vände han rumpan till och höll nästan på att resa sig sen när han väl fick den. Diara var lugnast och ryckte inte ens till. Hon är van vid sprutor nu efter skadan hon hade i vintras då klumpiga jag gav det smärtstillande, hehe. Och på tal om skadan så kollade veterinären på såret (det var han som var här och sydde det) och tyckte det var jättefin! Det roliga var att han inte ens såg det förrän jag pekade på den lilla, lilla sårskoran, och det måste ju verkligen betyda att det är litet nu.


Sen var det dax för tandkoll och först ut var en uppjagad Zorro som högg mot gallret när vi kom för att ta ut honom. Inga mer sprutor!  Typ, haha. Men när han insåg att så inte var fallet lugnade han sig och tandundersökningen gick bra. Och det gick egentligen bra för alla, och även Emilio som var väldigt stirrig förra året när han skulle ha en munstege i munnen klarade sig bättre detta år. Han har växt till sig nu, hehe. Såhär blev diagnoserna:


Emilio: Glesbett med foderinpackning. Absolut inte bra men vanligt på äldre hästar. Fodret bildar bakterier som gör fickan mellan tänderna ännu större vilket gör att det fastar mer foder osv. Ond cirkel helt enkelt. Men det ända man kan göra är att rensa lite oftare så vi ska göra om detta innan betessläppet i maj/juni för gräs fastnar inte i tänderna medans hö gör det.

Kiwi: Också glesbett med foderinpackning. Så det blir hon och Emilio som får extra behandling framme i vår.

Zorro: En minihake i underkäken som slipades ner, för övrigt jättefin.

Diara: Inget att anmärka på över huvud taget, jättefina tänder.

Detta var ju första gången man kunde se på gamlingarnas (Kiwis och Emilios) tänder att de faktiskt är gamla och det känns lite oroväckande på ett sätt men samtidigt är det ju helt normalt. Hoppas inte det blir några bekymmer med deras tänder bara utan att de får hålla sig friska.

Att Diaras tänder var u.a är jag jätteglad över. Vi har ju hittat ett bett hon funkar bra på nu och det känns skönt att det syns även i munnen. ♥

Zorro har jag inte så mycket att kommentera om, tänderna var bättre än förra gången och det är ju bra.

Ni kan läsa om förra årets tandundersökning HÄR.


Det är skönt att ha detta gjort nu, särskilt vaccinet. Sen är det ju alltid lika kul att kolla in i munnen på dem tycker jag (den blivande veterinären, hihi) och Amanda facinerades av hur gigantisk mun och lång tunga hästar faktiskt har, haha. Jag har ju sett in i munnen på hästar innan så visste redan innan att den är lååååång, hehe.

Nu ska alla hästar vila i mon och endast gå en lugn uteritt på söndag p.g.a vaccinet. Därför tänker jag i morgon jobba alla lite från marken nere på ridbanan så som jag gjorde med Diara innan hon blev skadad. De ska stanna när jag stannar, gå när jag går osv. Det kan bli spännande, särskilt med Zorro som brukar vara svårfångad när han väl kommer lös, hihi.


När alla hästar var utsläppta igen gick jag och Amanda en promenad med Wilma ooh Buster i snön och sen dess har jag fixat lite to do's här inne vid datorn.

Ha en skön kväll alla läsare! ☺


Bilder från när vi tog ut Diaras vargtand i maj 2014:

   

Av Emma - 19 februari 2016 10:00

#bidudin

     

Av Emma - 18 februari 2016 15:52

Halloj! Torsdagen är snart över den med och lovet lider mot sitt slut, usch, fy och blä.

Jag gick upp vid 7 som vanligt och var i stallet kvart i åtta. Det var bara Diara och Zorro som skulle gå i dag så jag började med Z. Jag och Amanda red honom ihop nere på banan. Hon började och jag hade lite lektion. Typ skritta, trava, styra, stanna och övriga grunder. Det var nog tredje gången hon red Zorro för han är ju lite större än Emilio, lugnt sagt, även om han nog nästan är snällare. Sedan hoppade jag upp och jobbade honom lite i formen i alla gångarter. Traven var fin medan han i galoppen hade svårt att orka eftersom han inte rids på banan så ofta nu för tiden. Men är överlag väldigt nöjd med honom. ♥

Vid 10 kom Victoria och Dora och så red vi ut ihop. Vi red Vattenfall för första gången i år och det var jättehärligt att komma iväg lite längre och dessutom på favoritrundan! Diara var jättetaggad men jag lyckades mestadels använda energin till att jobba henne i formen på galoppsträckorna. Dessutom var det kul att prata med Victoria, det var längesen vi red ihop nu så vi hade massor att prata om. Vi var ute i ca 1,5 h med mycket galopp så det var inte konstigt att det var en svettig ponny som jag ledde in i boxen efteråt. Såhär söt var hon:

 

Så jag fick bädda in henne i ett fleecetäcke så att hon fick stå i boxen och torka till lite innan lunchfodringen:

 

Förutom ridningen har jag fått en del små saker gjorde i dag som jag tänkt göra länge, bl.a att byta bilder i en av mina collageramar, såhär fint blev det:
 

Av Emma - 17 februari 2016 18:13

Casper IV är namnet på C-ponnyn som nu ska bli min "andra hands häst" efter Diara som självklart går först.

Han är en welsh född 2010, e. Castor II RW 98, u. Cerviver, ue. Fabian II RW 79 och dessutom gudomligt söt!

 
Marie, som äger Casper, hade först tänkt sälja honom eftersom han är för bra för hennes barn men tänkte sedan om då han har ett fantastiskt psyke. Hur lugn och snäll som helst i all hantering osv. Så nu planerar hon istället att Casper ska bli hennes barns framtidshäst, när de blivit lite äldre och kan träna och tävla. Hon har haft Casper utlånad till olika ryttare under olika långa perioder senaste året som ridit honom åt henne för att han ska få rutin. Han har startat upp till LA hoppning (avd. B såklart eftersom han först i år får gå omhoppning), LB dressyr (med många placeringar) och även lite fälttävlan. Kom 4:a i ungponny SM förra året och var bästa gångartshästen bland C-ponnyerna, näst bäst totallt.

Nu har han tagit det lite lugnt över vintern och ska komma igång igen. Camilla rekommenderarde mig som ryttare till Marie och när hon frågade tyckte jag att det verkade kul så vi träffades i ett av de fem ridhus som ligger i närheten av oss (vi bor ganska nära varandra) för ca två veckor sen och så fick jag provrida Casper. Han var en pigg och hoppglad sötnos som var väldigt fin i dressyrarbetet även att han såklart var lite ringrostig efter vintervilan. Vi hoppade inte särskilt högt eftersom han inte hoppat på hela vintern men han tyckte det var jättekul.

Bild + lite film från provridningen:
 


Sen dess har vi haft lite kontakt via telefon, pratat om hur vi ska lägga upp det osv. I dag åkte jag hem till Casper. Marie och hennes sambo har ett jättestort och jättefint travstall med ca 70 hästar varav 40 är i träning och de är jätteduktiga travtränare med massor av segrar. De har även några ponnyer och ridhästar men eftersom travet är deras jobb kommer det i första hand. Där var jag iaf i dag och red ut en runda på Casper för att lära känna honom lite mer. I skogen var han väldigt lik Diara, ville galoppera hela tiden och hade en härlig framåtbjudning. Jag jobbade mycket dressyr på grusvägarna då det var ganska halt så kunde inte direkt galoppera hela vägen, hehe. Men på travslingan galopperade vi för där var det uppkört och både tyckte nog att det var lika kul. ♥ Det kändes dock lite konstigt att rida ut på en häst man bara ridit en gång tidigare, på vägar där man aldrig ridit och så ensam dessutom, haha. Tänk om det hade hänt något...

Öronbild från ridturen:

 

Tanken är att jag ska hoppträna Casper för Lasse i samband med att jag tränar Diara, dressyrträna för Essi och tävla honom lite grann i både hoppning och dressyr. Sedan kommer jag säkert rida honom lite då och då utöver det för att trimma lite själv och lära känna honom mer. Man kan säga att jag kommer göra om min och Diaras resa en gång till; öva in galoppombyten, rida stabila nollor i avd. B, kvala till omhoppning osv. Det kommer bli jätteroligt och framförallt väldigt nyttigt. Han kommer ju i andra hand för både mig och Marie då jag prioriterar Diara och hon travet så det sker på lika villkor vilket jag tycker är skönt. Att någon tycker att jag rider så bra så att jag får utbilda deras ungponny åt dem ser jag som ett bevis på att jag inte kan rida alltför illa iaf, haha.

Här på bloggen kommer ni kunna följa detta under kategorin "Casper IV".


Några bilder på Casper som jag hittade på google:
         

Här finns även ett youtubeklipp på honom:

Av Emma - 17 februari 2016 17:49

Hej! Ännu en solig dag har fart förbi och jag insåg med viss fasa att halva sportlovet redan är över - fy vad fort det har gått! Min dag har varit fylld med ridning fråm morgon till kväll, inte mindre än tre hästar har jag ridit.


Jag var ute i stallet strax efter halv 8 och sen kom Amanda vid 8. Vi red ut en lugnare tur på Diara och Emilio då båda två fick anstänga sig en del på banan i går, eller åtminstone Diara. Diara är inte överförthust i lugna uteritter då de innebär betydligt mer skritt och trav än galopp men i dag var hon ändå hyfsat lugn (vilket inte betyder att hon var lugn, bara lugnare än vanligt). Tror nog att hon hade lite träningsvärk sen i går och då känns det skönt att hon fick jogga av sig den. ♥


Nu till den saken som jag lovade att berätta i dag. Jag kommer ta hela storyn i ett annat inlägg som snart dyker upp här men i korta drag så ska jag hjälpa en tjej med hennes C-ponny då hennes barn fortfarande är för små för att kunna hoppa och tävla den, så det är det jag ska göra. Han heter Casper och är ett år yngre än Diara, alltså 6 år. Jag provred honom för ca två veckor sen och i dag åkte jag till stallet där han står och red ut en sväng på honom för att lära känna honom lite. Mer om detta kommer som sagt snart. ☺


Hemma från Casper joggade jag och Amanda och på eftermiddagen när både vi och hästarna ätit red jag och mamma ut på en mysig tur på Zorro och Kiwi. Båda hästarna var rätt sega (iaf Zorro) men det var inget förvånande, hehe. Efter ridningen tog jag några härliga solbilder på Zorro i hagen så här får ni en liten Zorro-bildbomb, både fina & fail:
               

I morgon ska jag rida med Victoria klockan 10 så rider Zorro innan. Funderar på dressyr men har inte bestämt mig än, det beror lite på hur kallt det är. ☺

Av Emma - 16 februari 2016 17:57

Hej! Har ni haft en lika solig tisdag som jag? Dock var det kallt på morgonen här, 13 minus, så valde att rida lite senare. Jag och Amanda påbörjade istället aktivitet 2 vilket var städning av sadelkammaren. Vi höll på i ca två timmar innan vi tog in hästarna för ridning. Då hade det nämligen blivit varmare, hela 4 miunsgrader och solen hade nått åtminstone halva ridbanan.

Och ja, i dag var det dressyr som gällde. Vi red ihop men jag var samtidigt en passiv ridlärare åt Amanda, stannade upp och gav henne lite intruktioner då och då.

Men om vi pratar om min ridning så gick det supersuperbra! Diara har bara blivit finare och finare under de tre pass jag ridit henne på banan i år. I dag la jag vikten vid galoppombyten och att mjuka upp hennes sidor ordentligt för hon är fortfarande lite småstel sen vilan. Större delen av passet jobbade jag på serpentinbågar och var supernoga med att verkligen forma i bågarna och rakställa när vi korsade medellinjen. Tycker att det lätt blir någon slags åtta när man rider serpentiner för att man inte lägger vikten på att rakställa utan bara fokuserer på bågarna när det andra är minst lika viktigt. Så i dag red jag ordentliga serpentinbågar och Diara var jättefin. Formade och rakställde utan att vilja gå ur formen och med ett härligt framåttänkade hela tiden (lite väl mycket ibland, hehe).

Efter några gånger övergick jag till galoppen för att även öva på byten. Det blev ju lite jobbigare för henne men det gjorde absolut inte att hon tappade motivationen, snarare tvärtom. Som ni kanske vet så tar hon gärna byteshjälpen som en drivade hjälp (hon ser sin chans) så fick verkligen sitta tillbaka och använda all energi hon ger till något bra i hennes form och inte till att skjuta iväg som en skållad råtta, haha. Samla upp galoppen lite extra, lägga byteshjälpen och sedan direkt fånga upp energin i bytet så att hon inte far iväg in i nästa båge för då ballar det snart ur. Jobbigt för både henne och mig alltså men väldigt kul med tanke på hur bra det gick. I slutet fick hon nog lite mjölksyra i benmusklerna dock efter alla byten för då byte hon till korsgalopp en gång när vi skulle över i den svåra galoppen och nästa gång vi skulle göra samma byte (dvs. på samma ställe) så sparkade hon efter skänkeln, men bytte ändå. Då tyckte hon att jag var jobbig, haha. I avtravningen var hon sådär avslappnad och mjuk som hon bara är om jag lyckats rida igenom henne ordentligt under passet. ♥♥♥


Hoppade även upp lite kort på Emilio för att visa Amanda och gjorde då samma övning med honom fast trav mellan bågarna då han inte kan byta galopp. Där saknades framåtbjudningen som vanligt men han lyssnade jättefint på galoppfattningshjälperna vilket är vad Amanda har problem med. Det blir bara för henne att öva på. Emilio tänkte nog typ: "Neeeeej, inte matte. Då måste jag ju fatta galopp..." Haha, jättesöt var han iaf, som vanligt.


Efter ridningen städade vi klart det sista i sadelkammaren så nu är det renare än någonsin där inne, hehe.


I morgon väntar uteritt på morgonen, jag och Amanda ska rida ut ihop. Och sen ska jag iväg på en grej som återkopplar till det där spännande som jag gjorde för ca 2 veckor sen men inte berättade vad det var. Men går allt som jag hoppas i morgon, vilket det troligtvis gör, så lovar jag att berätta. Så håll ut! ;)

 

Av Emma - 15 februari 2016 17:21

Hejsan! Nu är jag tillbaks igen efter ett kort uppehåll. Jag har nämligen sovit hos mormor och morfar från i går tills i dag och då har jag inte prioriterat bloggen, men ni har ju fått två tidsinställda som kompensation. ☺


I går red jag, Amanda och pappa ut i skogen på Diara, Emilio & Zorro. Vi red en ganska kort runda, men med högt tempo och mycket galopp. Diara var överladdad och exploderade några gånger men inte så att jag förlorade kontrollen, åtminstone inte till 100%, hehe. ;)

Efter att jag och Amanda gått en långpromenad med hundarna på ca 2 timmar så åkte jag ner till mormor och morfar. Jag och mormor bakade, hålkakor och havrerutor, och på kvällen spelade vi Bingo. Jag vann inget som vanligt, har aldrig vunnit på bingo, men morfar vann hela 100 kr. Wow...

I dag gick jag och mormor en promenad på förmiddagen och sen åkte jag hem vid lunch för att hinna med lite här hemma. Så jag joggade och sen red jag och mamma ut på Zorro och Kiwi i den härliga solen. Har ni täkt på att solen börjat värma nu? Dock så innebär ju skogen att det till största delen är skugga så vi frös ändå. Jag red Zorro barbacka och studsade som en pingisboll i början innan jag kom in i det, hans steg är verkligen enorma, haha.


I morgon ska alla utan Zorro ridas tror jag, åtminstone mina två pållar. Vi hörs! ♥

Hålkakorna...och jag:

   

Av Emma - 15 februari 2016 10:00

                   

Presentation


Här kan ni följa mig och mina hästar Emilio och Diara på vår resa mot toppen!

En längre presentation om oss hittar du om du klickar på "Visa Presentation" här nedan.

Kontakt: emmaochemilio@gmail.com

Fråga mig

20 besvarade frågor

ZorroJumps

ZorroJumps är hinderföretaget som vår familj ligger bakom. Vår företagsidé är att hinder inte ska behöva vara så dyra och därför består vårt sortiment av kvalitetshinder i metall till ett lågt pris.

Se alla våra produkter på vår hemsida: www.zorrojumps.n.nu

 

Omröstning

Vem av mina hästar gillar ni bäst?
 Emilio
 Kiwi
 Zorro
 Diara

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29
<<< Februari 2016 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar


Ovido - Quiz & Flashcards